הפיתוחים הרפואיים והמדעיים בעשורים האחרונים הולידו לא מעט פתרונות חדשניים מתקדמים, העלו את תוחלת החיים, ועימה את הטיפולים והאפשרויות המוצעים בין השאר לחולים במחלות קשות וחולים בשלבי חייהם האחרונים. הרפואה הפליאטיבית, המתמקדת בחולים במחלות מקצרות חיים, מסייעת בשימור איכות ונוחות החיים של החולה, ומניעת כאב וסבל, תוך הענקת מעטפת רב מקצועית רפואית, סיעודית וסוציאלי. בישראל קיים חוק החולה הנוטה למות, תשס"ו – 2005, המהווה פריצת דרך של ממש, בעצם הענקת השליטה באופן הטיפול למטופלים.
אדם בישראל המתמודד עם מחלה מקצרת חיים זכאי לקבוע מראש את אופי הטיפול הרפואי שיקבל בשלבים המתקדמים של המחלה, וזאת על ידי מילוי טופס הנחיות מקדימות.
זהו בעצם כלי משמעותי המעניק שליטה לחולה על האופן שבו ינוהל הטיפול בו בשלהי חייו. החוק מאפשר לכל אדם (מגיל 17 ומעלה) שהוגדר כחולה הנוטה למות, כלומר שתוחלת חייו אינה עולה על 6 חודשים, להחליט (לבחירתו – לבדו או בשיתוף בני משפחתו) אילו טיפולים הוא מעדיף לקבל (או שלא) בתקופת המחלה שבה כבר לא יוכל להביע את רצונו בעצמו.
כלי זה מהווה מהפכה של ממש, שכן הוא לא רק מקל על החולה לתכנן את תקופת חייו האחרונה, אלא גם מאפשר למשפחה/למטפלים בו להבין כיצד לפעול בתקופה זו, ולכבד את רצונותיו לאופן שבו היה רוצה שיטפלו בו בסוף חייו, בהלימה עם החוק בארץ.
למרבה הצער, רוב הישראלים אינם מודעים לקיומו של חוק זה ו/או לאפשרות של הכתבת הנחיות מקדימות עבור עצמם. במצב בו החולה בעבר הצהיר שאינו מעוניין בהארכת חיים מלאכותית אולם לא מילא הנחיות מקדימות, לצוותים הרפואיים לא תהיה ברירה אלא להאריך את חייו באמצעים הרפואיים העומדים לרשותם. וכך החולה עלול לסבול סבל מיותר, והמשפחה תחווה מפח נפש וחרטה מתמשכת על כך שלא הצליחו למלא את רצונו של יקירם.
איך ממלאים טופס הנחיות מקדימות נכון?
תהליך מתן הנחיות רפואיות מקדימות (Advance directives) מתחיל, בשלב הראשון, בפנייה אל רופא או אחות מוסמכים. אלה, הבקיאים בנושא, מסבירים למטופל ולבני משפחתו/או אחרים קרובים, על המשמעויות השונות הקשורות לכל החלטה שיקבל וכן על האפשרויות העומדות לרשותו באותם רגעים, כולל טיפולים תומכים שנועדו להקל על הכאב. טיפולים תומכים אלה, המכונים "טיפולים פליאטיביים" נועדו, למעשה, להקל על מטופלים המתמודדים ממחלות חשוכות החלמה, מתוך מטרה לשפר את איכות חייהם ואת איכות חיי בני משפחתם. הטיפולים מוצעים על ידי צוותים מקצועיים ונוגעים הן לפן הפיזי של המטופל, הן בפן הרוחני והן בזה הנפשי. את כל אלה יכול המטופל לבטא במסגרת טופס ייעודי – טופס הנחיות רפואיות מקדימות, המתייחס בדיוק לכך ומצריך חשיבה מעמיקה מקדימה, כמו גם הבנה של כל הסעיפים הקשורים בו, והמשמעות הנלוות לכך. חשוב מאד, ובדיוק ברגעים אלה, לשתף את בני המשפחה או אנשים קרובים אחרים, המלווים את המטופל, בכל הנוגע לתהליך קבלת ההחלטות על מנת שאלה, יבינו את רצונותיו העמוקים ויוכלו לתמוך בהחלטותיו ברגע האמת. הטופס צריך להיחתם בפני שני עדים ואין צורך בנוכחותו של עורך דין.
מה המשמעות של כל סעיף בטופס?
טופס הנחיות רפואיות מקדימות, אותו ניתן להוריד ישירות באתר משרד הבריאות, בנוי באופן הדרגתי ומאפשר לאדם לבטא בו את רצונותיו המדויקים בצורה מפורטת. חלקו הראשון של הטופס כולל את פרטיו האישיים וכן הצהרה כי הוא כשיר לקבל את ההחלטות הנוגעות לנושא זה. בהמשך, וזהו החלק החשוב והמהותי ביותר בטופס, ישנה התמקדות בהנחיות הרפואיות עצמן. למשל, אילו טיפולים מאריכי חיים האדם מעוניין לקבל, מאילו טיפולים מאריכי חיים הוא רוצה להימנע ועוד. הטופס מפרט מגוון רחב של מצבים רפואיים אפשריים ומציג לכל מצב כמה העדפות שונות, שמהן יכול האדם הממלא אותו לבחור. חלקו האחרון של הטופס כולל אפשרות של ייפוי כוח למתן הנחיות רפואיות לטיפול בחולה הנוטה למות, שמטרתו להסמיך אדם אחר במקומו שיקבל את ההחלטות הרלוונטיות, במידה ואותו אדם יהיה לא כשיר לכך ויידבר בשמו.
כאשר חולה שמילא הנחיות מקדימות נמצא במצב בו אינו יכול להביע את רצונו, על הצוות הרפואי המטפל בו לכבד את בחירותיו המצויינות בטופס, ביידוע ותיאום עם המשפחה/המטפל העיקרי.
מה עושים עם הטפסים ומתי כדאי למלא אותם?
לאחר שמולאו הטפסים, יש לשלוח אותם, בצירוף צילום תעודת זהות ובאמצעות דואר רשום אל המרכז להנחיות רפואיות מקדימות במשרד הבריאות, האחראי עליו מרגע קבלתו, ולאחר מכן דואג להעבירו למאגר מרוכז של טפסים זהים. מרכז זה אחראי לבדוק את תקינותו של הטופס, לשלוח אישור על קבלתו וכן להפקידו במאגר הטפסים הרלוונטיים, כאמור. מומלץ מאד לדאוג, עוד לפני שליחת הטופס, לעותק בבית וכמובן גם לעדכן את בני המשפחה או אנשים קרובים אחרים על מיקומו. בנוסף, כדאי גם להעביר עותק לרופא המטפל הצמוד או לרופא המשפחה.
את הטפסים כדאי למלא כאשר אותו אדם בריא וצלול, ולא להמתין למצב חירום או למחלה כלשהי, שבה יידרש ליישם את הנקבע בטופס. התזמון הזה מאפשר לאותו אדם לקבל החלטות ממקום של שיקול דעת מעמיק וידיעה ברורה באשר למשמעות של כל החלטה והחלטה. אמנם, על פי החוק, יכול כל אדם למלא טופס זה החל מגיל 17, אך מומלץ לעשות זאת בגיל מבוגר יותר כאשר ההבנה היא ברורה והיכולת לקחת בחשבון כל החלטה היא אפשרית וממשית יותר. יחד עם זאת, במידה וישנו מצב רפואי מורכב או מחלה כרונית קשה כלשהי, כדאי לדאוג למלא את הטופס בהקדם, על מנת להבטיח טיפול רפואי עתידי בהתאם לרצונותיו המדויקים של המטופל וההנחיות שנותן בהתאם לטופס שדאג למלא.
צבר רפואה – אתכם בהחלטות החשובות ביותר
צבר רפואה, נוסדה לפני כשני עשורים, מתוך הבנה כי סביבתו הטבעית של האדם הינה המקום האידיאלי לטיפול בו ולקבלת ההחלטות הרפואיות הנוגעות לו ולמצבו, צבר רפואה בנתה בית חולים בבית מהווה חלופה לאשפוז בבית חולים עבור חלק גדול מהחולים. בית החולים בבית מעניק שירותי רפואה וטיפולים רב מקצועיים למגוון מצבים רפואיים, בנוחות ביתו של החולה, תוך הפחתה משמעותית של הסיכון בהידבקות בזיהומים, של הדרדרות קוגניטיבית, ושל עומסים רגשיים ולוגיסטיים על המטופל ומשפחתו. צוותי צבר רפואה, המונים מעל 900 רופאים.ות, אחים.ות, עו"סים, פיזיותרפיסטים ועוד, טיפול כבר ביותר מ-150,000 מטופלים, בכל רחבי הארץ, במסגרת הסכמים שונים עם כל ארבע קופות החולים. הצוותים של צבר רפואה צברו ניסיון משמעותי בטיפול במטופלים בכל שלבי החיים, כולל מטופלים בהוספיס בית בשלבי חייהם האחרונים, ורבים מהם מרצים כיום לצוותים מקצועיים בבתי חולים, מוסדות אקדמיים ואיגודים מקצועיים על החשיבות של הטיפול הפליטאיבי, המודעות לזכויות החולה הנוטה למות, והמשמעות של התכנון המוקדם וכיבוד בחירות המטופל ומשפחתו.
יום הפליאציה – להעלאת המודעות בנושא
לציון יום הפליאציה הלאומי, שיחול ב – 26.11.2024, משרד הבריאות והג'וינט יצאו בקמפיין קידום המודעות לנושא הפליאציה, בחירות במצבי סוף החיים והנחיות מקדימות, כאשר צבר רפואה והצוות הרב מקצועי שלה מתכבדים לקחת חלק בפעילויות השונות המתקיימות על ידי הרשויות המקומיות. אחד האירועים מתקיים בבית העם שבכפר ויתקין ובו תתקיים הרצאה של ד"ר רוני צבר, המנהל הרפואי של בית החולים בבית של צבר רפואה, מומחה ברפואת משפחה ורפואה פליאטיבית וכותב הספר "בין החלמה לריפוי – מסע בטיפול הפליאטיבי". ההרצאה ותעסוק בנושא כבוד המטופל, בחירות והנחיות מקדימות. , המסר המרכזי של היום החשוב הזה הוא המטופל זכאי וראוי לקבל את ההחלטות באשר לאופן הטיפול בו לקראת סוף חייו. בנוסף, חתימה על הנחיות מקדימות מקלה מאד על בני המשפחה המטפלים מתוך ידיעה ברורה מהן בחירותיו של יקירם, גם כאשר יבוא יום והוא כבר לא יוכל להביען בעצמו.
האירוע בכפר ויתקין יתחיל בשעה 10:00 עם התכנסות, כיבוד ודוכני מידע בנושא, וימשיך עם ההרצאה של ד"ר צבר ופאנל של מומחים בהנחיית יובל מלחי. ההשתתפות באירוע היא ללא תשלום אך נדרשת הרשמה מראש. הציבור מוזמן.