הוספיס בית הוא שירות המיועד לחולים במחלות חשוכות מרפא או מחלות קשות הנמצאים בשלב סופני של המחלה, אשר מבקשים לשהות בתקופה האחרונה לחייהם לצד בני המשפחה שלהם, בביתם.
השירות מיועד לחולים בכל הגילאים – מילדים ועד קשישים. השירות אינו כרוך בעלות למבוטחי קופות החולים שבהסדר. למטופלים אחרים השירות זמין גם באופן פרטי.
על-פי חוק החולה הנוטה למות וההרחבה לחוק בחוזר מנכל משרד הבריאות, על קופת החולים בה מבוטח החולה חלה החובה להעניק טיפול פליאטיבי בזמינות מלאה לחולה בביתו.
חשוב לציין, שלעצם השהייה של החולה בבית יש משמעות של אחריות טיפולית בכל צרכי החולה, על כן אשפוז בית יתאפשר רק במידה ויש בן משפחה או חבר קרוב או מטפל זר שלוקח על עצמו את האחריות להיות המטפל העיקרי של החולה. המטפל העיקרי יקבל ליווי צמוד של צוות אשפוז הבית הכולל רופא/ה, אח/ות ועובד/ת סוציאלי/ת הזמינים עבור החולה ובני המשפחה 24/7.
הנחיות משרד הבריאות מגדירות כי כל אדם, אשר רופא מומחה מוסמך קבע כי תוחלת חייו אינה עולה על 6 חודשים, זכאי לקבל ליווי פליאטיבי במסגרת אשפוז בית.
מחלות המוגדרות כמחלות מאיימות חיים –
- סרטן
- אי ספיקת לב (CHF)
- מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), נפחת, מחלת ריאות
- אי ספיקת כליות
- כשל בכבד
- מחלה נוירולוגית (כגון: ALS, פרקינסון)
- דמנציה מתקדמת
- מחלה מאיימת חיים אחרת.
טיפול פליאטיבי הוא גישה טיפולית אשר משפרת את איכות החיים של חולים ובני משפחותיהם בהתמודדות עם מחלות חשוכות מרפא, על ידי מניעה והקלה על סבל באמצעות זיהוי והערכה קפדנית של הסימפטומים, טיפול בכאב ובבעיות אחרות – גופניות, נפשיות ורוחניות.
מקור המילה ‘פליאציה’ הוא במילה הלטינית palliare אשר פירושה ‘גלימה’. הליווי הפליאטיבי עוטף את החולה ואת בני משפחתו כמו גלימה, ומטרתו להפחית את הסבל הפיזי, הרגשי והרוחני של החולה. ולשפר את איכות החיים של החולה.
הטיפול יכול להינתן גם במקביל לטיפול אקטיבי במחלה (בזמן טיפולי הקרנות, כימותרפיה,…), וכך הוא עוזר לחולה להמשיך בחיי היומיום באיכות החיים הטובה ביותר האפשרית.
הטיפול הפליאטיבי מוכר כתת התמחות ברפואה, וניתן לקבל אותו הן בבית החולים והן בבית.
עקרונות הטיפול הפליאטיבי:
- מקל על כאב ועל סימפטומים מטרידים אחרים;
- משפר את איכות החיים, עשוי גם להיטיב את מהלך המחלה;
- ניתן ליישום מוקדם בשלבי המחלה, בשילוב עם טיפולים אחרים אשר נועדו להאריך חיים, כגון כימותרפיה או הקרנות, וכולל בדיקות אשר יאפשרו להטיב להבין ולטפל בסיבוכים קליניים מעיקים של המחלה.
- תומך בחיים ורואה במוות תהליך טבעי;
- תומך בחיים פעילים ככל הניתן של החולה עד מותו;
- אינו מכוון לזרז או לדחות את מותו של החולה;
- משלב היבטים נפשיים ורוחניים בטיפול בחולה;
- מסתמך על גישת צוות על מנת לסייע למשפחה להתמודד עם מחלתו של המטופל;
- מסתמך על גישת צוות להתייחסות לצרכי מטופלים ומשפחתם, לרבות בתהליכי האבל, אם נדרש.
מה בין המתת חסד לרפואה פליאטיבית?
אנשים רבים מחפשים את הדרך לשים קץ לייסורים דרך המתת חסד. המתת חסד אינה חוקית בישראל, אך חשוב לדעת: לרפואה כיום יש כלים להפחתת סבלו של החולה למינימום האפשרי. הרפואה הפליאטיבית תומכת בחולה, ומאפשר לו איכות ונוחות חיים מיטבית ועם מינימום סבל.
חשוב שתדעו, הסבל לא חייב להיות חלק מהמחלה!
במידה שהחולה נמצא בבית החולים, עליכם לבקש מהרופא לכתוב במכתב השחרור – ‘מופנה לטיפול תומך במסגרת אשפוז בית’. עם המכתב יש לפנות לנציג קופת החולים בבית החולים ולבקש לקבל טיפול פליאטיבי תומך בבית של צבר רפואה.
במידה שהחולה נמצא בבית, יש לגשת לרופא המשפחה בכדי לקבל הפניה להמשך טיפול פליאטיבי (תומך) במסגרת אשפוז בית. את ההפניה יפנה הרופא ליחידה לטיפולי בית של קופת החולים, ודרך יחידה זו תוכלו לקבל את ההפניה אלינו.
הקליטה בצבר רפואה במסגרת שירות ציבורי ללא תשלום כפופה לאישור קופת החולים.
בכל מקרה, חשוב לדעת – החוק במדינת ישראל מחייב את קופות החולים לתת טיפול תומך הזמין 24/7 לכל אדם החולה במחלה חשוכת מרפא בשלבים מתקדמים.
צרו עמנו קשר להכוונה ומידע נוסף:
מוקד ארצי לייעוץ והכוונה – 072-2508878