פגיעה ברקמות הגוף מוגדרת פצע. פצעים נגרמים כתוצאה מהפעלת אנרגיה גבוהה; חבלה קהה, חתך, כוויה וכדומה. לרוב, כאשר יש פציעה של אברים, יש גם פגיעה בעור, אשר מהווה מעטפת חיצונית לגוף. תהליך ריפוי פצע הינו תהליך טבעי בגופנו המתקיים מיד עם היווצרות הפגיעה. שלבי הריפוי הינם קבועים ומתרחשים ברצף.
שלב ראשון
יצירת קריש דם אשר עוצר את המשך הדימום. תאי הדם מהווים “תאי אם” היכולים להפוך בהמשך למגוון רחב של תאים הנדרשים לתיקון הפגיעה וכן להפריש חומרים אשר מזמנים תאים נוספים לאזור בכדי לסייע בריפוי.
שלב שני
שלב דלקתי שבו מתחילים תהליכי האיסוף של תאים וחומרים נוספים בשביל התחלת הריפוי.
שלב שלישי
שלב השגשוג המהיר (פרוליפרטיבי) שבו התאים שהגיעו ונוצרו באזור הפצע, בעקבות תהליכי הדלקת, מתקנים את הדרוש תיקון ובונים את יסודות התיקון של הרקמה החסרה.
שלב רביעי
שלב ההבשלה אשר נמשך חודשים מרובים ובו הרקמה חוזרת באופן איטי לצורתה המקורית, לצורך החזרתה לתפקוד מלא.
שלבים אלה מתרחשים באופן רציף עם חפיפה ביניהם וברוב המקרים מאפשרים ריפוי טוב של הפציעות בגופנו.
מהו פצע קשה ריפוי?
במקרים בהם יש הפרעה של רצף הריפוי, הפצעים אינם מחלימים כצפוי ועלול להיווצר מצב בו הריפוי מתעכב. במצב זה הפצע מוגדר כ”פצע קשה ריפוי” או “פצע מורכב”. מכיוון שתהליך ריפוי הפצע הנו תהליך המתרחש באופן טבעי בגופנו, מטרת העל של המטפלים בפצעים הנה לאפשר לגוף לתפקד בצורה מיטבית, בכדי לאפשר ריפוי טוב ומהיר של הפצעים.
פצעים מורכבים הם בעיה רפואית שכיחה ומורכבת הגורמת סבל רב למטופל ומעמסה כלכלית וחברתית על מערכת הבריאות.
המודעות לבעיית הפצעים המורכבים הולכת וגדלה בכל העולם המערבי, כאשר הגישה הרווחת מזה שנים רבות היא הגישה הטיפולית הרב-מקצועית. גישה זו מדברת על “טיפול במטופל עם פצע ולא בפצע של המטופל“. מכיוון שתהליך ריפוי הפצע הנו תהליך המתרחש באופן טבעי בגופנו, מטרת העל של המטפלים בפצעים הנה לאפשר לגוף לתפקד בצורה מיטבית, בכדי לאפשר ריפוי טוב ומהיר של הפצעים.